Πως να φτιάξετε σαπούνι στο σπίτι με την ψυχρή μέθοδο

 

Το βίντεο αυτό μαζί με το κείμενο, θα σας βοηθήσουν να φτιάχνετε μόνοι σας το σαπούνι για το σπίτι σας.

Πάντα ήθελα να φτιάξω σαπούνι, αλλά νόμιζα ότι είναι δύσκολο, ότι απαιτούνται μηχανήματα και χημικές ύλες που δεν έχω πρόσβαση, τελικά δεν ήταν έτσι.

Για να φτιάξετε λοιπόν σαπούνι από ελαιόλαδο στο σπίτι σας, χρειάζεστε,

1 κιλό ελαιόλαδο.

120 γραμμάρια καυστική σόδα, Υδροξείδιο του Νατρίου ΝaOH.

330 γραμμάρια νερό βρύσης.

Προαιρετικά.

Αιθέριο έλαιο για σαπούνι, καστορέλαιο, μέλι, γάλα, ζάχαρη.

Αντί για καυστική σόδα ΝaOH, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καυστική ποτάσα, Υδροξείδιο του Καλίου KOH, και τις δύο χημικές ουσίες μπορούμε να τις βρούμε στα καταστήματα με εργαλείο χρώματα σιδερικά, η ποτάσα πωλείται έναντι 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ η καυστική σόδα πωλείται έναντι 3,5 ευρώ το κιλό.   

Οι δύο αυτές χημικές ύλες απαιτούν προσεκτικούς χειρισμού, πρέπει όταν τις χρησιμοποιούμε για την πρόσμιξη τους με το νερό, να βάζουμε την καυστική ύλη λίγη λίγη μέσα στο νερό, και ποτέ το αντίθετο, δηλαδή λίγο νερό σε πολύ καυστική ύλη, με αυτά δεν πρέπει να παίζουμε.

Φυλάσσονται σε ξυρό μέρος όσο πιο αεροστεγώς γίνεται μακρυά από παιδιά.

Αυτές οι καυστικές ουσίες τραβάνε την υγρασία από την ατμόσφαιρα, για αυτό δεν πρέπει να μένουν ποτέ εκτεθειμένες στον αέρα, μάλιστα όταν πρόκειται να αναμίξουμε μία από αυτές για να φτιάξουμε το σαπούνι μας, πρέπει να την ζυγίσουμε και χωρίς χρονοτριβή να κάνουμε την μίξη, διαφορετικά με την ελάχιστη υγρασία που έχει τραβήξει θα κολλήσει στο τοίχωμα του ποτηριού.

Το ελαιόλαδο μπορεί να είναι από τα λάδια που πλέον δεν χρησιμοποιούμε, όπως αυτά που βγάζουμε από το τηγάνι μας, η αυτά που μένουν σε παχύρρευστη μορφή στον πάτο των βαρελιών που φυλάσσουμε το ελαιόλαδο, (φέτσα), το τηγανέλαιο το συρόνουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε, και η μόνη διαφορά με το λάδι που δεν έχει τηγανιστεί, είναι ότι μυρίζει ελαφρός κατά την διάρκεια της παρασκευής του σαπουνιού, μετά όμως αποβάλλεται η μυρωδιά.

Πια σύνεργα πρέπει να έχουμε.

Μία ζυγαριά ακριβείας γραμμαρίου κουζίνας, η οποία στοιχίζει περίπου 35 ευρώ.

Φόρμες που θα δώσουν στα σαπούνια μας σχήμα, τις πρώτες φορές που έφτιαξα σαπούνι, επειδή δεν είχα κάποιο καλούπι, χρησιμοποίησα το μικρό μέγεθος πλαστικά λευκό ποτηράκια, τα οποία μετά από 48 ώρες που το σαπούνι είχε πήξη αρκετά έσχιζα. Τώρα χρησιμοποιώ φόρμες σιλικόνης από αυτές που φτάνουν ατομικά κέικ, τις οποίες έχω αγοράσει από το πολυκατάστημα Τζάμπο.

Μία πλαστική λεκάνη που θα κάνουμε την μίξη όλων των υλικών.

Ένα πλαστικό μπολ που θα κάνουμε την μίξη του καυστικού στοιχείου με το νερό.

Ένα πλαστικό μπουκάλι που θα ζυγίσουμε το λάδι.

Ένα μικρό ποτήρι που θα ζυγίσουμε την καυστική σόδα.

Μία βαθιά κουτάλα σούπας.

Μία συρμάτινη αναδευτήρα.

Ένα κουτάλι.

Γάντια και μάσκα για το στόμα.

Διαβάστε όλη την διαδικασία παρασκευής σαπουνιού στο σπίτι.

Ζυγίζουμε το μπουκάλι που θα βάλουμε το 1 κιλό λάδι, το μπολ που θα βάλουμε τα 330 γραμμάρια νερό βρύσης, και το ποτήρι που θα βάλουμε την καυστική σόδα.

Σημειώνουμε πόσα γραμμάρια ζυγίζει το κάθε ένα, και το υπολογίζουμε στο συνολικό βάρος, δηλαδή αν, το μπουκάλι που θα βάλουμε το λάδι ζυγίζει 31 γραμμάρια, ζυγίζουμε 1031 γραμμάρια, και επειδή θα μείνουν ελάχιστα γραμμάρια στο μπουκάλι, θα ζυγίσουμε 1050 γραμμάρια για να πάρουμε καθαρό 1 κιλό ελαιόλαδο.

Το ίδιο κάνουμε και με την καυστική σόδα, ζυγίζουμε το ποτήρι που έχουμε σκουπίσει πολύ καλά με χαρτί κουζίνας για να φύγει όλη η υγρασία, αν αυτό είναι 205 γραμμάρια, θα πρέπει να προσθέσουμε τα 120 γραμμάρια της καυστικής σόδας, και να ζυγίζει συνολικά 325 γραμμάρια.

Αν το μπολ που θα βάλουμε το νερό ζυγίζει 115 γραμμάρια, τότε μαζί με το νερό θα πρέπει να ζυγίζει 445 γραμμάρια.

Παίρνουμε το μπολ με το νερό βρύσης σε εξωτερικό χώρο, εκεί με ένα κουτάλι ρίχνουμε την καυστική σόδα που μοιάζει με χοντρό αλάτι μέσα στο νερό, καλό είναι να φοράμε μία απλή μάσκα προσώπου και γάντι, ανακατεύουμε για 3 λεπτά, και αφήνουμε το μείγμα για 15 λεπτά, ΠΡΟΣΟΧΉ, το μείγμα είναι άκρος καυστικό, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με κανένα σημείο του σώματος μας, αν παρ όλα αυτά, πάει κάποια σταγόνα και αισθανόμαστε έντονο τσούξιμο, το μόνο που μπορεί να μας βοηθήσει είναι το ξύδι.

Όσο έχουμε αφήσει την καυστική σόδα με το νερό να αντιδρούν, βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε, η θερμοκρασία του ελαιολάδου και της καυστικής σόδας με το νερό πρέπει να είναι ίδια η σχεδόν ίδια, έτσι ακουμπάμε απέξω το μπολ με την καυστική σόδα, τότε θα δούμε ότι έχει αναπτύξει αρκετή θερμοκρασία, σε παρόμοια θερμοκρασία πρέπει να θερμάνουμε και το ελαιόλαδο, αυτό το καταλαβαίνουμε δοκιμάζοντας με το δάχτυλο μας το λάδι που είναι μέσα στην κατσαρόλα, ΠΡΟΣΟΧΉ, δεν βάζουμε το δάχτυλο μας ποτέ μέσα στο νερό που έχουμε διαλύσει την καυστική σόδα.

Αφού ζεστάνουμε το λάδι και αντιληφθούμε ότι είναι σε παρόμοια θερμοκρασία με το διάλυμα της καυστικής σόδας, και αφού έχουν περάσει 15 λεπτά από την διάλυση της καυστικής ουσίας, ρίχνουμε το διάλειμμα της καυστικής σόδας μέσα στην πλαστική λεκάνη που έχουμε βάλει προηγουμένως το ελαιόλαδο, και αμέσως ξεκινούμε το ανακάτεμα με την συρμάτινη αναδευτήρα, προσέχουμε να μην πάει υλικό στο χέρι μας και ούτε να πετάγεται έξω, ανακατεύουμε συνέχεια για 10 λεπτά, και μετά για δύο λεπτά περίπου ανά τρία λεπτά, μόλις δούμε ότι έχει δέσει αρκετά, αυτό συμβαίνει μετά τα 35-40 λεπτά, δοκιμάζουμε με το κουτάλι να δούμε αν αφήνει έστω και λίγο ίχνος, αν αφήνει ίχνος, το υλικό μας είναι έτοιμο για να το βάλουμε στα καλούπια, βέβαια αν το κάνετε μερικές φορές θα δείτε ότι δεν χρειάζεστε το κουτάλι, καταλαβαίνετε ότι είναι έτοιμο καθώς ανακινείται την αναδευτήρα μέσα στην πλαστική λεκάνη.

Το υλικό που θα γίνει σαπούνι είναι έτοιμο, φοράμε γάντια, παίρνουμε την κουτάλα σούπας, και βάζουμε μία κουτάλια υλικού μέσα στην φόρμα από σιλικόνη για κέικ, εναποθέτουμε τις φόρμες στο μέρος που θα μείνουν για δύο μέρες δηλαδή 48 ώρες, όχι σε εξωτερικό χώρο, πάντα σε εσωτερικό χώρο με μία σχετική ζεστασιά.

Τα οικιακά σκεύη που χρησιμοποιήσαμε τα πλένουμε φορώντας γάντια με το απορρυπαντικό των πιάτων, καλό είναι να αποφύγουμε την άμεση επαφή με το δέρμα των χεριών μας, δεν θα πάθουν κάτι τα χέρια μας εκτός ίσος από μία ελαφριά λεύκανση και ζάρωμα, κάτι όμως που είναι παροδικό και δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Μετά από λίγες κιόλας ώρες θα δούμε ότι τα σαπούνια μας έχουν σχεδόν πήξει, δεν είναι όμως ακόμα έτοιμα, αυτό θα γίνει μετά από τουλάχιστον 48 ώρες, τότε επιβάλετε τα σαπούνια να βγουν από τα καλούπια τους, για να ωριμάσουν στον αέρα πάνω σε χαρτόνι η χαρτί κουζίνας, για τις επόμενες περίπου 5 μέρες θα δείτε ότι συρόνουν χωρίς να υπάρχει καμία αλλαγή στον όγκο τους, οι φόρμες από σιλικόνη που χρησιμοποιώ αποκολλιούνται πολύ εύκολα από τα σαπούνια δίνοντας τους όμορφο σχήμα.

Όταν βγάλετε τα σαπούνια σας απο τα καλούπια τους, πρέπει να φυλαχτούν σε αεριζόμενο ξυρό εσωτερικό σκιερό χώρο, το ίδιο και μετά την ωρίμανση τους, ενώ πάντα μετά την χρήση του σαπουνιού στο μπάνιο μας το απομακρύνουμε από την επαφή του με το νερό.

Τα σαπούνια που μόλις φτιάξατε μετά από δύο μήνες έχουν πεχά PH όσο και τα σαπούνια του εμπορίου, 13,5, δηλαδή κάνουν για χρίση χεριών και σώματος, επιφυλάσσομαι για τα μαλλιά, αν και εγώ συχνά χρησιμοποιώ σαπούνι για τα μαλλιά μου.

Το σαπούνι από ελαιόλαδο κάνει πολύ πηκτό και καθαριστικό αφρό, δεν κάνει λευκό αφρό με μεγάλες και πολλές φουσκάλες, το χρησιμοποιούμε στο ξύρισμα, για τα χέρια μας, και για το σώμα μας, όταν δεν έχουμε βάλει άρωμα στο σαπούνι, τότε δεν αφήνει καμία μυρωδιά στο δέρμα μας και στα ευαίσθητα σημεία μας, όταν έχουμε βάλει άρωμα, μας αρωματίζει εξαίσια, τα σαπούνια ελαιολάδου δεν είναι σκληρά και ξηρά, δεν είναι όμως και μαλακά, έχουν βελούδινη υφή αφήνοντας το δέρμα μαλακό χωρίς λιπαρότητα με μια αίσθηση απαλότητας.

Από το σκληρό σαπούνι ελαιολάδου, φτιάχνω και υγρό σαπούνι για τα χέρια, αυτό όμως θα σας γράψω πως γίνετε αναλυτικά σε άλλο άρθρο.

Μπορείτε να δείτε το βίντεο που έφτιαξα στο οποίο θα δείτε όλη την διαδικασία και με επιπλέον λεπτομέρειες, μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στο κανάλι μου, like στο βίντεο, και να πατήσετε το καμπανάκι για να σας έρχονται ειδοποιήσεις για τα επόμενα βίντεο, καλή επιτυχία εύχομαι στις επιδιώξεις σας για βιολογικό οικολογικό αγνό σπιτικό σαπούνι ελαιολάδου.

Μενέλαος Μαρκοδημητράκης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείται τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *