Παραλία πρέβελη και το δάσος με τους φοίνικες του Θεόφραστου

Το Κρουταλιώτικο φαράγγι βρίσκεται στο νότιο μέρος του Νομού Ρεθύμνου στον Δήμο Αγίου βασιλείου, 1.5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράς Μονής Πρέβελης. Πήρε το όνομα του από τον κρότο, (δυνατό ήχο), σε αυτό το φαράγγι, παρατηρείται ανέκαθεν το φαινόμενο της πτώσης μικρών λίθων, λόγο του πολύ δυνατού αέρα που πνέει πολύ συχνά ειδικά σε αυτή την περιοχή, έτσι αποκολλώνται μικρές πέτρες από τις τεράστιες βουνοπλαγιές ακόμη και με αρνητική κλίση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πέτρες να κροταλίζουν καθώς κατρακυλούν από τις βραχώδης πλαγιές. Επειδή λοιπόν είναι σύνηθες το φαινόμενο σε αυτό το φαράγγι να ακούγονται κρότοι και κροταλίσματα, για αυτό ονομάστηκε Κρουταλιώτικο φαράγγι.

             Στην περίφημη παραλία του Πρέβελη, συναντάμε ένα από τα τρία φοινικοδάση με φοίνικες του Θεόφραστου στην Κρήτη, αυτό το φοινικόδασος κάηκε στις  22 Αυγούστου 2010, αλλά σύντομα ανέκαμψε με τους μαυρισμένους κορμούς να θυμίζουν το γεγονός.

Πρόκειται για το τρίτο σε μέγεθος φοινικόδασος της Κρήτης, ενώ το πρώτο είναι αυτό στο Βάι και το δεύτερο στον Άγιο Νικήτα.

Το φοινικόδασος της Πρέβελης εκτείνεται στις δύο όχθες για περίπου 150 μέτρα του Κρουταλιώτη ποταμού με πλήθος άλλων φυτών, σε αυτό το σημείο το νερό του ποταμού λιμνάζει και χύνεται αργά στην θάλασσα, για αυτό οι ντόπιοι το λένε και λίμνη.

Όλο το Κρουταλιώτικο φαράγγι, και ιδιαίτερα η παραλία Πρέβελη με το φοινικόδασος αποτελούν καταφύγιο άγριας ζωής, τόπο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, Α ζώνη αρχαιολογικής περιοχής, και άλλα…  Σπουδαίες πληροφορίες βρήκαμε στην παρακάτω ιστοσελίδα.

Το ξωκκλήσι του Αγίου Σάββα στην παραλία

Βρίσκεται στην Λίμνη του Πρέβελη, από όπου έγινε ή διάσωση των συμμάχων το 1941. Στην εκβολή του Κρουταλιώτη, στην ανατολική του όχθη. Στον ’ίδιο χώρο προϋπήρχε βυζαντινός Ναός τού Άγιου Γεωργίου και Κάθισμα της Μονής.

Ο Ιερομόναχος Μελέτιος Τζιριτάκης από το χωριό Κεραμέ, πριν έρθει στο Μοναστήρι, ήταν Μοναχός στη Μονή Άγιου Σάββα της Παλαιστίνης. Γι’ αυτό, από ευλάβεια προς τον Άγιο, έκτισε το 1884 το Ξωκκλήσι του Άγιου Σάββα (πάνω στον ερειπωμένο Ναό του Άγιου Γεωργίου) και δίπλα ένα κελλί για να μένει. Όταν έσκαβαν, για να ανοίξουν χώρο για τα θεμέλια ανακαλΰφθηκαν, επιπλέον, παλαιοί τάφοι και επιβεβαιώθηκε ότι στη Λίμνη του Πρέβελη βρισκόταν αρχαίος οικισμός και κεραμοποιείο. Ο Ναός εγκαινιάσθηκε το 1898 και εορτάζει 5 Δεκεμβρίου.

Μενέλαος Μαρκοδημητράκης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείται τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *