Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Βενεράτο

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Βενεράτο 

 Κάθε χρόνο στις 26 Ιουλίου την ημέρα εορτής της Αγίας Παρασκευής, γίνετε στο ομώνυμο εκκλησάκι της, που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Βενεράτο, και συγκεκριμένα ανάμεσα στις περιοχές Ποταμίδες Αμερική και Αγίου Φανουρίου, ένα πολύ όμορφο γραφικό σε οικογενειακό κλίμα πανηγύρι.

Φέτος το 2014 βρέθηκα εκεί οικογενειακός και νομίζω πως αξίζει να κάνω μια αναφορά, για τον όμορφο μικρό ναό, αλλά δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα, θα σας περιγράψω όμως το χώρο και μαζί με τις φωτογραφίες που θα σας δείξω να έχετε μια πολύ καλή εικόνα του περιβάλλοντος χώρου.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω υπόψη μου κάποιες εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής που έχουν δίπλα η πολύ κοντά τους κάποια πηγή, εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και η Αγία Παρασκευή του Βενεράτου, όπως φαίνεται υπάρχει ένα σπηλαίομα στον δυτικό τοίχο του ναού με πορτάκι μάλιστα, εκεί όλα δείχνουν πως έτρεχε νερό κάποτε, ελάχιστα μέτρα από την εκκλησία, υπάρχει μία στέρνα, μέσα στην οποία ρίχνει το νερό της μία πηγή από μία σκαλισμένη πέτρα, το χειμώνα έχει ικανοποιητική ποσότητα νερού, το καλοκαίρι όμως ίσα ίσα που μπορεί να συντηρεί έναν μεγάλο καβρό που όλο ακούω πως υπάρχει αλλά δεν τον έχω δει ποτέ.

Ενώ όλες οι εκτάσεις γύρο από την εκκλησία είναι καλλιεργημένες και κατάφυτες από αμπέλια και ελιές, ο ναός εφάπτεται με μια νησίδα αγριάδας θα την έλεγα, στο δυτικό του μέρος υπάρχει πλούσια βλάστηση με έναν μεγάλο πλάτανο να δεσπόζει δύο περίπου μέτρα βόρεια της εισόδου του ναού, προσφέροντας έτσι το καλοκαίρι άφθονη σκιά.

Μερικά χρόνια τώρα έχει καθιερώσει μία ομάδα κάτοικων του Βενεράτου, και κάνει το τραπέζι σε όσους βρεθούν στην Αγία Παρασκευή την ημέρα που πανηγυρίζει, αυτοί φέτος τουλάχιστον ήταν ο Νίκος Πρικάκης, ο Χάρης Κοζοράνης, ο Μανώλης Ζαϊμάκης, ενώ βοήθησαν και μερικοί παρευρισκόμενοι. Το τραπέζι περιελάμβανε βραστό αρνί, πιλάφι ψημένο με το ζουμί του αρνιού, κρασί, αναψυκτικά, και φρούτα, ίσως είναι περιττό να σας πω ότι όλα αυτά αποκτούσαν μία εξαιρετική γεύση, κάτω από τον πλάτανο, το τραγούδι από τους ατσιτσίρους, δίπλα στην στέρνα, μπροστά από την εκκλησία, και φυσικά από την φιλικότατη εγκάρδια φιλοξενία, όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι σαν μία αγαπημένη οικογένεια.

Ο παπάς του Βενεράτου Αντώνιος Ζεβγαδάκης χοροστατεί κάθε χρόνο με βοηθούς στο ψαλτήρι τον Ξενοφώντα Χελιδόνι και τον Γεώργιο Κοζορόνη, ενώ ο Γεώργιος Σφακιανάκης είναι παρά τον ιερέα βοηθός στα ιερατικά καθήκοντα.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείτε τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *