25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Αρχάνες

Το πέτρινο θέατρο στις κάτω Αρχάνες και η γύρο περιοχή

Το πέτρινο θέατρο στις κάτω Αρχάνες 

28-6-2008 ημέρα Σαββάτο εγκαινιάστηκε το πέτρινο θέατρο στην κεφάλα των κάτω Αρχανών. Πρόκειται για μία περιοχή που πριν λίγα χρόνια ήταν από την μία πλευρά ο σκουπιδότοπος του οικισμού των κάτω Αρχανών και από την άλλη μεριά του δρόμου το σημερινό δάσος με το πέτρινο θέατρο. Αυτή η περιοχή που βρίσκεται σήμερα το δάσος και το πέτρινο θέατρο, ήταν γεμάτη κατσοπρίνια και μεγάλους θάμνους γεμάτη με μεγάλα χαράκια, υπήρχαν σε μερικά σημεία συστάδες πεύκων λίγο μετά τις κάτω Αρχάνες και πολύ πριν το πέτρινο θέατρο, αλλά και διάσπαρτα μικρά δέντρα κοντά στον σκουπιδότοπο.

Για χρόνια υπήρχε μία ξύλινη ταμπέλα σε ένα χωράφι φυτεμένο με πεύκα, ακριβώς πάνω από τις κάτω Αρχάνες και κάτω αριστερά όπως ανεβαίνουμε προς το σημερινό δάσος πριν την δεξιά στροφή που έγραφε ιδιωτικό δάσος. Δέντρα υπήρχαν ακόμη ανεβαίνοντας στην κεφάλα των κάτω Αρχανών δεξιά.

Ο Δήμος Αρχανών την δεκαετία του 1990 κατάργησε τον σκουπιδότοπο τοποθέτησε ψηλό φράχτης, και έχρισαν να γίνονται χωματουργικές εργασίες αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος με φύτευση δέντρων.

Θα κάνω μία αναφορά για το πως ήταν η περιοχή όταν λειτουργούσε ο σκουπιδότοπος. Από εκεί περνούσα αρκετά συχνά γιατί από εκεί πηγαίναμε στα χωράφια μας, ο δρόμος που σήμερα είναι άσφαλτος, τότε ήταν χωμάτινος γεμάτος με πλακούρες που έμοιαζαν με σκαλοπάτια, έτσι τα αυτοκίνητα αλλά ιδιαίτερα οι τρίκυκλες μηχανές σοχτηπιούνταν τόσο πολύ που έπρεπε να κινούνται με πολύ χαμηλή ταχύτητα. Αριστερά υπήρχαν βράχια με μεγάλους θάμνους και σκουπίδια που είχε παρασύρει ο βοριάς, δεξιά από εκεί που σήμερα υπάρχει ακόμα ο φράχτης υπήρχε ο σκουπιδότοπος, ο κάθε ένας κάτοικος της περιοχής η όχι μόνο, μπορούσε να πετάει εκεί τα σκουπίδια του, σκουπίδια κάθε είδους, ότι μπορείτε να φανταστείτε, τότε εκεί υπήρχε μία μικρή λαγκαδιά, έτσι τα σκουπίδια κατρακυλούσαν και έρχονταν συχνά κάποιο σκαφτικό μηχάνημα, τα έσπρωχνε πιο κάτω και τα σκέπαζε με χώμα, εκτός από την βρομιά, την κακοσμία, και την ρύπανση κάθε είδους, υπήρχε μόνιμα μέσα στα σκουπίδια μία εστία φωτιάς, δεν φαίνονταν η φωτιά να ανάβει, σιγόκαιγε όμως τόσο ώστε να υπάρχει συνέχεια στον χώρο πολύς καπνός, ήταν φορές που όταν περνούσαμε βάζαμε μπροστά από το στόμα μας ένα πανί για να μπορέσουμε να ανασάνουμε.

Το πέτρινο θέατρο πραγματικά έχει θα λέγαμε φυτευτεί στο σύνορο του δάσους και της θαμνώδους περιοχής πάνω από τις κάτω Αρχάνες. Από εκεί μπορείς να δεις τις πάνω Αρχάνες και τις κάτω Αρχάνες, αλλά και τον κάμπο των Αρχανών, το γαλανό παπούρι και φυσικά τον Γιούχτα.

Η περιοχή πλέον εκεί είναι ένα κανονικό άλσος με όλη την σημασία της λέξης, είναι το μοναδικό τουλάχιστον κοντά στην πόλη του Ηρακλείου, έχει θαυμάσιους χώρους για περίπατο, για οικογένειες αλλά και για όσους αγαπούν τα σκυλιά.

Στο βάθος του δάσους υπάρχει το αρχαίο νεκροταφείο που όλοι ξέρουμε ως Φουρνί. Έχει πολλά αρχαία να δείτε εάν καταφέρετε να σκαρφαλώσετε πάνω από τα κάγκελα που υπάρχουν περιμετρικά του αρχαιολογικού χώρου, το λέω αυτό γιατί όσες φορές έχω πάει είναι κλειστά. Εκεί εκτός των άλλων αρχαίων που μπορείτε να θαυμάσετε, μπορείτε να δείτε και να μπείτε στον αυθεντικό Μινωικό θολωτό τάφο Α, τον οποίο οι ντόπιοι έλεγαν φουρνί λόγο του σχήματος του, μιλάμε για μία μεγάλη νεκρόπολη που δεν έχει τύχει της ανάλογης εκμετάλλευσης ακόμα τουλάχιστον.

 

Αν βρήκατε ενδιαφέρον το δημοσίευμα παρακαλώ δηλώστε ότι σας αρέσει ευχαριστώ.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *