20 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

Ο Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Αρχάνες

 
Ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης των Επ. Αρχανών
Το εξωκλήσι αυτό βρίσκετε λίγο έξω από τις πάνω Αρχάνες σε υψ 432 μ, νότια προς την περιοχή Πετσιλιανά, πάμε σε αυτό από την περιοχή Μανίλι των Αρχανών μέσα από αγροτικό δρόμο. Στο υπέρθυρο της εκκλησίας υπάρχει η ημερομηνία 1910.
 
Γράφει για αυτόν τον Ναό ο Νίκος Γ.Χριστινίδης 

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ
ΤΩΝ ΕΠΑΝΩ ΑΡΧΑΝΩΝ.

Η Εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης των Επάνω Αρχανών ευρίσκεται στην ομώνυμη θέση,1,5 χιλ.περίπου νότια της πλατείας της Κωμόπολης,σε μία καταπράσινη και δροσόλουστη ρεματιά που παλαιότερα ήταν κατάφυτη από κρεβατίνες με τα εκλεκτής ποιότητας ροζακί σταφύλια των Αρχανών.
Γειτνιάζει,προς Νότο, με μια άλλη μαγευτική τοποθεσία που παλαιότερα ήταν και τόπος θερινών κατασκηνώσεων και παραθερισμού, αυτή του «Βενετάδω».
Στο με αριθ.386 της 14ης Σεπτεμβρίου του 1884 συμβόλαιο, του συμβολαιογραφούντος Αρχανών Στυλιανού Πετράκη, αναφέρεται ως αυτοτελής ναός και ως ιδιαίτερη τοποθεσία με το όνομα των τιμωμένων Αγίων του.
Στην πρόσοψη του ναού και συγκεκριμένα στο υπέρθυρο της εισόδου όμως, υπάρχει χαραγμένη επιγραφή που γράφει ότι ο ναός αυτός «ανηγέρθη» το 1910 από την Ανδριανή Γεράκη.
Επομένως προηγήθηκε το χάλασμά του μεταξύ των ετών 1884-1910 από άγνωστη μέχρι σήμερα σε μας αιτία,οπότε ανέλαβε να την ξανακτίσει,στα θεμέλια της παλαιάς, η ως άνω ευσεβής Χριστιανή.
Η ως άνω ευσεβής Αρχανιώτισσα Ανδριανή Γ. Γεράκη ,ήταν αδελφή του Ιωάννου Γεράκη,(Γιαννάκου),πατέρα της γνωστής μας ,από προηγούμενες μας αναρτήσεις,Μαρίας Γεράκη και προς τιμή της ο Ιωάννης Γεράκης,ο αδελφός της, έδωσε το όνομα τής εν λόγω αδελφής του,στην άλλη του κόρη,την «Ανδριάνη».
Στις 21 Μαΐου που εορτάζει η εν λόγω Εκκλησία,βοηθούντος του περιβάλλοντος και της εποχής,γίνεται εξαιρετικό πανηγύρι!

Το κείμενο αντλήθηκε από το προφίλ στο facebook του Αείμνηστου Νίκος Γ.Χριστινίδης

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *