Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ζώνης στο Πιρούνι

 

Η Αγία Ζώνη στο Πιρούνι

Πρόκειται για έναν βυζαντινό καθώς φαίνεται ναό, τον οποίο λέγεται πως είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι στα μαύρα χρόνια που είχαν απλώσει πάνω στην Κρήτη το σκοτάδι, από το 1645 που ήρθαν μέχρι το 1923 που έφυγαν.

Το Πιρούνι είναι μία περιοχή νοτιοανατολικά της Μονής Παλιανής στο νομό Ηρακλείου, οι περιουσίες εκεί είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού Άγιος Θωμάς, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η εκκλησία, και του Βενεράτου, είναι έφορο μέρος με καθαρό νερό, τα αμπέλια και οι ελιές κυριαρχούν ανάμεσα σε αγριάδες.

Πιρούνις ήταν κάποιος Αγάς που διαφέντευε την περιοχή επί τουρκοκρατίας, και έτσι έμεινε να λένε την περιοχή Πιρούνι, σε αυτό το έφορο μέρος, όλα δείχνουν ότι κάποτε η περιοχή άκμαζε, αυτό φανερώνουν λαξευτοί τάφοι που ίσως είναι Μινωικής εποχής, αλλά και ο κατά τα φαινόμενα περικαλλής βυζαντινός ναός που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, ομολογώ πως δεν έχω βρει πληροφορίες στο διαδίκτυο η αλλού για αυτό τον ναό, παρά μόνο ότι μου είπαν και άκουσα.

Τώρα που ξανά πήγα στις 23-4-2016 η αρχαιολογική υπηρεσία είχε ανασκάψει τον χώρο, υπήρχαν τα θεμέλια ενός μικρού σχετικά αλλά επιβλητικού ναού με 4ις κολώνες στο κέντρο του που προφανώς στήριζαν κάποιο τρούλο, σώζονται οι κολώνες και η τοιχοδομή του ναού σε ύψος περίπου ένα μέτρο, 10 μέτρα βόρια του ναού, υπήρχε μία σπηλαιώδη πυγή η οποία φημίζονταν για τους καβρούς της, εδώ και αρκετά χρόνια έχουν περιορίσει την πυγή σε μία λακκούβα με νερό, αυτό είναι κάτι που αισθητικά είναι από αδιάφορο μέχρι πολύ αντιαισθητικό, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή, φτιάχνοντας μία όμορφη διαχρονική κατασκευή μέσα από την οποία θα βγαίνει το νερό.

Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Θωμά, και κάθε χρόνο την παραμονή αλλά και την ημέρα της Αγίας Ζώνης 31 Αυγούστου τελείτε θεία λειτουργία.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αναστύλωση αυτού του ναού, σίγουρα πάντως μιλάμε για ένα ναό με ένα πολύ μεγάλο δρυ στο ανατολικό του μέρος και με μία πυγή στη βόρεια πλευρά του, για να πάει κάποιος εκεί, θα πρέπει να ξέρει, να είναι σχετικός με την περιοχή, η να πάει παρέα με κάποιον που γνωρίζει.

Αν βρήκατε ενδιαφέρουσα τη δημοσίευση, παρακαλώ δηλώστε ότι σας αρέσει, ευχαριστώ. 

Μενέλαος Μαρκοδημητράκης

Σας παρακινούμε να κάνετε κλικ πάνω στις διαφημίσεις μας, καθώς και να κοινοποιείται τα δημοσιεύματα που θεωρείται αξιόλογα! ευχαριστούμε.

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Ζώνης στο Πιρούνι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *