25 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

Ο Ναός της Αγίας Παρασκευής των Αρχανών

 
Η ιστορία του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής στις Επ. Αρχάνες
Στις 26 Ιουλίου εκάστου έτους τιμάται η Αγία Παρασκευή. Σχεδόν κάθε τόπος, κάθε χωριό έχει ένα ναό αφιερωμένο σε αυτή την Αγία που είναι η προστάτιδα των ματιών και των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.
 
Κατά κανόνα οι ναοί της Αγίας Παρασκευής χτίζονται δίπλα η πολύ κοντά σε τρεχούμενο νερό, όπως σε κάποια πυγή. Συνήθως είναι γραφικά ξωκκλήσια σε πολύ όμορφο χώρο με ψηλά αιωνόβια δέντρα.
 
Η Αγία Παρασκευή των περιβολίων που θα σας παρουσιάσω σήμερα είναι αυτή των Επάνω Αρχανών. Λίγο έξω από την κωμόπολη, στην περιοχή μανίλι, υπάρχει αυτός ο μικρός βυζαντινός ναός της δεύτερης περιόδου σε υψ 428 μ. Έχει αγιογραφίες του 14ου αιώνα. Ανακαινίσθηκε το 1917 από τον Γεώργιο Μηναδάκη. Εγκαινιάστηκε από τον τοποτηρητή του μητροπολιτικού θρόνου Κρήτης Τίτο Ζωγραφίδη.
 
Μετά το 2004 η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων αφαίρεσε τον ασβέστη και τον σοβά, ανάδειξε τις αγιογραφίες στο εσωτερικό του ναού, έτσι σήμερα ο ναός είναι στην αρχική του μορφή με την πέτρα να κυριαρχεί.
 
Στο μέρος γύρο από την Αγία Παρασκευή, υπάρχουν ακόμη μερικοί Ναοί όπως: Ο Άγιος Αθανάσιος, η Αγία Ειρήνη, ο Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένης, του Οσίου Παϊσίου και πολλοί άλλοι ακόμα. 
Πρόκειται για ένα μέρος ιδανικό για περίπατο χειμώνα καλοκαίρι και ιδιαίτερα την άνοιξη. 
 

 

Μπορείτε να θαυμάσετε τις Αγιογραφίες που διατηρήθηκαν για αιώνες χωρίς να καταστραφούν πλήρως, κάτω από τον σοβά και τον ασβέστη.

 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *