14 Νοεμβρίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΘρη/ θεμ/ γενικά

Ο βυζαντινός Ναός της Αγίας Ζώνης στο Πιρούνι Βενεράτου

 

Η Αγία Ζώνη της Παναγίας τιμάται στις 31 Αυγούστου.
Ερειπωμένος Ναός Αγίας Ζώνης στην περιοχή Πιρούνι κοντά στο Βενεράτο

Πρόκειται για έναν βυζαντινό καθώς φαίνεται Ναό, τον οποίο λέγεται πως είχαν καταστρέψει οι Τούρκοι στα μαύρα χρόνια που είχαν απλώσει πάνω στην Κρήτη το σκοτάδι, από το 1645 που ήρθαν μέχρι το 1923 που έφυγαν.

Η περιοχή

Το Πιρούνι είναι μία περιοχή νοτιοανατολικά της Μονής Παλιανής στο νομό Ηρακλείου. Οι περιουσίες εκεί είναι μοιρασμένες ανάμεσα σε κατοίκους του χωριού Άγιος Θωμάς, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται η ερειπωμένη εκκλησία και του χωριού Βενεράτο. Είναι έφορο μέρος με καθαρό νερό, αμπέλια και ελιές να κυριαρχούν ανάμεσα σε αγριάδες.

Η ονομασία

Ο Πιρούνης ήταν κάποιος Αγάς που διαφέντευε την περιοχή επί τουρκοκρατίας και έτσι έμεινε να λένε την περιοχή αυτή Πιρούνι.

Η περιοχή κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων

Σε αυτό το έφορο μέρος όλα δείχνουν ότι κάποτε η περιοχή άκμαζε, αυτό φανερώνουν λαξευτοί τάφοι που ίσως είναι Μινωικής εποχής, αλλά και ο κατά τα φαινόμενα περικαλλής βυζαντινός ναός που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, ομολογώ πως δεν έχω βρει πληροφορίες στο διαδίκτυο η αλλού για αυτό τον ναό, παρά μόνο ότι μου είπαν και άκουσα.

Ο Ναός και η πηγή

Τώρα που ξανά πήγα στις 23-4-2016 η αρχαιολογική υπηρεσία είχε ανασκάψει τον χώρο, υπήρχαν τα θεμέλια ενός μικρού σχετικά αλλά επιβλητικού ναού με 4ις κολώνες στο κέντρο του που προφανώς στήριζαν κάποιο τρούλο. Σώζονται οι κολώνες και η τοιχοδομή του ναού σε ύψος περίπου ένα μέτρο. 10 μέτρα βόρια του ναού, υπήρχε μία σπηλαιώδη πηγή η οποία φημίζονταν για τους καβρούς της (καβούρια), εδώ και αρκετά χρόνια όμως έχουν περιορίσει την πηγή σε μία λακκούβα με νερό, αυτό είναι κάτι που αισθητικά είναι από αδιάφορο μέχρι πολύ αντιαισθητικό, κάτι που θα πρέπει να αλλάξει κάποια στιγμή, φτιάχνοντας μία όμορφη διαχρονική κατασκευή μέσα από την οποία θα βγαίνει το νερό και θα μπορούν και τα ζώα των βοσκών της περιοχής να πίνουν νερό.

Άλλα στοιχεία 

Ο ναός ανήκει στην ενορία του Αγίου Θωμά, κάθε χρόνο την παραμονή αλλά και την ημέρα της Αγίας Ζώνης 31 Αυγούστου τελείται θεία λειτουργία.

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για την αναστύλωση αυτού του ναού, σίγουρα πάντως μιλάμε για ένα ναό με ένα πολύ μεγάλο δρυ στο ανατολικό του μέρος και με μία πηγή στη βόρεια πλευρά του. Για να πάει κάποιος εκεί, θα πρέπει να ξέρει, η να είναι σχετικός με την περιοχή, η να πάει παρέα με κάποιον που γνωρίζει.

Ο οικισμός του Πιρούνι

Ο Ναός βρίσκεται σε έναν πολύ μικρό οικισμό με μόλις τρία με τέσσερα σπίτια-μετόχια που εξυπηρετούν τις ανάγκες του βοσκού της περιοχής και κάποιων που διατηρούν περιουσία στο μέρος αυτό.  

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο βυζαντινός Ναός της Αγίας Ζώνης στο Πιρούνι Βενεράτου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *