26 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

ΕκκλησίεςΕκκλησίες στις Αρχάνες

30 Ιουνίου γιορτάζεται η σύναξις των 12 Αποστόλων

 

Το ξωκκλήσι των 12 Αποστόλων βρίσκεται στην περιοχή Μωράκι κοντά στο χωριό Σίλαμος, ανήκει στην ενορία των Άνω Αρχανών όπως και οι περιουσίες σε αυτή την περιοχή ανήκουν στους Αρχανιώτες.
 
Χρόνια ήθελα να πάω, αλλά δεν τα κατάφερα παρά μόνο φέτος το 2016, μάλιστα κρατούσα και μία αρτοκλασία, έφθασα στην εκκλησία 7.30 το πρωί, δεν σας κρύβω ότι ανησύχησα λίγο γιατί δεν άκουγα ψαλμωδίες όπως γίνετε συνήθως όταν πλησιάζω σε πανηγύρια, έπρεπε να φτάσω έξω από τον ναό των 12 Αποστόλων για να δω ότι υπήρχε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και να ακούσω τους πρώτους ψαλμούς, Μέσα στο εκκλησάκι βρίσκονταν ο πατήρ Αντρέας Καλιοτζάκης με τον ψάλτη Κωνσταντίνο Σπηλιωτάκη, έτσι γίναμε τρις οι παρόντες.
 
Μετά της 8 άρχισαν να καταφθάνουν και άλλοι, μην φανταστείτε κανένα πλήθος, συνολικά πρέπει να μαζευτήκαμε 25 άνθρωποι, εκεί ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος στους πολλούς, είναι σχετικά μακριά από τις Αρχάνες, και πηγαίνουν συνήθως όσοι έχουμε περιουσία σε αυτή την περιοχή.
 
Για την ιστορία αυτού του ναού έχω γράψει σε άλλο κείμενο το οποίο σας παραπέμπω, το μόνο που θα πω εδώ είναι ότι μνημονεύετε το όνομα του παππού μου Μενέλαου Μαρκοδημητράκη, ως πρωτεργάτη για να περιέλθει η περιουσία του Γιατρού Μωράκη με αγορά, στους 114 Αρχανιώτες που μοιράστηκαν την περιουσία γύρο από τον ναό αλλά και την εκ νέου ανοικοδόμηση του ναού.
 
Η λειτουργία έγινε με την ευλόγηση των άρτων, αμέσως μετά όλοι οι παρόντες καθίσαμε στα γύρο τραπέζια, όλοι είχαν φέρει από λίγα έως πολλά φαγώσιμα και ποτά, μερικά από τα φαγώσιμα ήταν πίτες όλων των ειδών, αυτό που μάθαμε να λέμε καίικ, μυζηθρόπιτες, χορτόπιτες, αρκετά τυριά, τσουρεκάκια, παξιμάδια, καλιτσούνια, στα ποτά κυριαρχούσε η τσικουδιά και το κρασί, όλα σπιτικά φτιαγμένα για την γιορτή αυτή.
 
Ξέρετε κάτι, είναι πιο όμορφα σε τέτοια μικρά ξωκλήσια από τα χαοτικά πανηγύρια. 
 
Βιντεοσκόπισα όλη την λειτουργία και σας παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα, οφείλω να ομολογήσω ότι ξεχάστηκα με την παρέα αμέσως μετά την λήξη της λειτουργίας και δεν πήρα τα βίντεο που ήθελα αμέσως μετά με τους ανθρώπους να κερνάνε ο ένας τον άλλο και τις κυρίες που έκαναν καφέ μέσα στο εκκλησάκι για να κεράσουν όλους τους παρευρισκόμενους. Δεν πειράζει όμως κατάφερα να πάρω μερικές φωτογραφίες, τις οποίες σας παρουσιάζω μαζί με το βίντεο.
 
Και του χρόνου λοιπόν, Μενέλαος Α Μαρκοδημητράκης.

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *