19 Απριλίου 2024

www.ipy.gr

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

Φύση

Η μεγαλύτερη χιονιά στο Ηράκλειο τα τελευταία πολλά χρόνια 8-1-2017

Κατά γενική ομολογία ήταν μία χιονιά από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει στην Κρήτη, όχι μόνο λόγο της έκτασης της χιονόστρωσης αλλά και της χιονόπτωσης, αυτό είναι κάτι που θα εξηγήσω παρακάτω.

 
Περιοχή Ηρακλείου Μεσαμπελιές κάτω Φορτέτσα Νέα Αλάτσατα
Η πιο πρόσφατη μεγάλη χιονιά ήταν του 2004, τότε το έστρωσε στις παρυφές της πόλης του Ηρακλείου. Στις 8-1-2017 το έστρωσε εκεί που σκάει το κύμα, θα γράψω δύο λόγια παραθέτοντας φωτογραφίες και ένα βίντεο, έτσι για να θυμόμαστε αυτή την ιστορική χιονιά στο Ηράκλειο.
 6 μέρες πριν οι μετεωρολόγοι έλεγαν για ένα κύμα ψύχους που έρχεται από την Ρωσία, όσο πλησίαζαν οι μέρες που θα περνούσε πάνω από την Ελλάδα πύκνωναν και οι εκτιμήσεις τους, αλλά τελικά έπεσαν σχεδόν παντού έξω, δηλαδή εκεί που προέβλεπαν πολύ χιόνι, υπήρξε μόνο πολύ κρύο, και εκεί που δεν προέβλεπαν καθόλου χιόνι, έπεσε πάρα πολύ, στην Κρήτη για παράδειγμα έλεγαν ότι θα χιονίσει από τα 300 μέτρα και πάνω, με την εξέλιξη του καιρού να τους διαψεύδει αφού χιόνισε ακόμη και πάνω στην θάλασσα.
 
Το Σάββατο μία ημέρα πριν την χιονιά, ήταν μία μέρα ήρεμη χωρίς φαινόμενα, δηλαδή αέρα και βροχή, το ίδιο ήρεμο ήταν και το βράδυ, μάλιστα κάποια στιγμή σκεπτόμουν τους μετεωρολόγους, γιατί σχεδόν πάντα στην Κρήτη όταν έχουμε χιόνια σε χαμηλό υψόμετρο, έχουμε ισχυρούς βοριάδες, κάτι που δεν συνέβαινε αυτό το ήσυχο βράδυ του Σαββάτου.
 
Κάπου στις 2 την νύχτα, ξυπνήσαμε από τον έντονο ήχο που κάνει όταν πέφτει δυνατή βροχή, άνοιξα την πόρτα και είδα ότι ήταν πυκνό χαλαζάζι και έπειτα από λίγη ώρα σταμάτησε, το πρωί κατά της 8, σηκώθηκα και αφού έκανα ορισμένες δουλειές, βγήκα έξω να πετάξω στο διπλανό χωράφι την στάχτη από την σόμπα που είχαμε, τότε με ευχάριστη έκπληξη, διαπίστωσα ότι υπήρχαν πολλά μπαλώματα χιονιού, ενώ έριχνε διαρκώς αχνό χιόνι. Ετοιμάστηκα να βγω για φωτογράφιση και βόλτα να θαυμάσω αυτό το όμορφο φυσικό φαινόμενο, βγήκα από το σπίτι με τους δρόμους να είναι καθαροί, μόνο πάνω στα αυτοκίνητα συσσωρεύονταν το χιόνι ακόμα, ανέβηκα μέχρι την κορυφή της Φορτέτσας, το ύψωμα που φαίνεται όλο το Ηράκλειο, μου έκανε μεγάλη εντύπωση που το χιόνι έρχονταν από τον νότο και όχι από το βορά, κάπου εκεί σκέφτηκα ότι αυτό δεν πρέπει να το χαίρομαι μόνος μου και αποφάσισα να γυρίσω να πάρω τα παιδιά μου να απολαύσουμε μαζί το χιόνι, μόλις άρχισα να κατεβαίνω ξεκίνησε να χιονίζει, μέχρι να φθάσω στο σπίτι το είχε στρώσει παντού ενώ τα κλαδιά των δέντρων άρχισαν να λυγίζουν, πείρα τα παιδιά που με περίμεναν, που να πας μέσα σε πυκνή χιονόπτωση όμως που είχε ξεκινήσει εν το μεταξύ, λίγο πιο κάτω πήγαμε και στα πρώτα μέτρα πάγωσαν και γυρίσαμε πίσω, έτσι απολαμβάναμε το λευκό τοπίο μέσα από το τζάμι και την ζεστασιά της ξυλόσομπας.
 Χωρίς αέρα ήρεμα συνέχισε να χιονίζει μέχρι το μεσημέρι, ύστερα σταμάτησε για δύο τρις ώρες, για να συνεχίσει πάλι, αλλά τώρα πια με χιονόνερο, το επόμενο πρωί 9-1-2017, το χιόνι ήταν στην θέση του, μόνο που τώρα είχε μετατραπεί σε πάγο, η μέρα μέχρι το μεσημέρι ήταν ηλιόλουστη, παρόλο που το πρωί είχε 0 βαθμούς και το μεσημέρι ανέβηκε μέχρι τους 8.
 
Το χιόνι στην περιοχή που περιέγραψα με υψόμετρο 110 μ κράτησε για τρις μέρες και για πολύ περισσότερες ανεβαίνοντας σε υψόμετρο.
Επιχείρησα να πάω για φωτογράφιση 4ρης φορές, αλλά οι καιρικές συνθήκες δεν μου το επέτρεψαν, για αυτό έχω μόνο από την περιοχή που μένω μερικές ωραίες φωτογραφίες, αλλά και με όλο το Ηράκλειο χιονισμένο από ψηλά, καθώς και ένα βίντεο παραστατικό του γεγονότος.
 
Αυτό το Χαμηλό βαρομετρικό ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που έλαβε όνομα, πείρε το όνομα Αριάδνη.  
Και στην επόμενη χιονιά με το καλό και σύντομα!
 

Ιστοσελίδα Ποικίλης Ύλης

IBANK Eurobank δωρεών στο ipy.gr GR7802606840000530104411908

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *