Αποσπάσματα της ομιλίας του Γιώργου Σισαμάκη 18-3-2019 Υποψήφιος Δήμαρχος Ηρακλείου

Mας ρωτάνε ποιοι είμαστε…

Αναρωτιούνται τι πρεσβεύουμε…

Αναζητούν να μάθουν τι θέλουμε και προς τα πού το πάμε…

Είμαστε η γενιά που αποφάσισε να μην περάσει στην ιστορία του τόπου μας ως η γενιά του καναπέ! Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί και δηλώνουμε αποφασισμένοι να παλέψουμε γι αυτό που αξίζει για την πόλη μας, την ιστορία της και πάνω απ όλα για τους ανθρώπους της!

Φίλες και φίλοι,

ΜΑΖΙ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ….

Σημαίνουμε σήμερα την απαρχή μίας ΝΕΑΣ, ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ πορείας για ένα Ηράκλειο όλων των πολιτών. . ..

Φίλες και φίλοι,

Όπως υποδηλώνει ο τίτλος μας, είμαστε ένας συνδυασμός που νοιάζεται ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ.

Εκφράζουμε τον κόσμο της δημιουργίας, της επιχειρηματικότητας, τους ανθρώπους του μόχθου, της εργασίας, που ανησυχούν, που αγωνίζονται, που υποφέρουν, που έχουν εγκλωβιστεί στο οικονομικό και κοινωνικό περιθώριο, που ζουν στη σκιά, εκτός πολιτικής διαδικασίας.

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΟΥ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ.

Τον κόσμο της καινοτομίας, που αναζητεί δίαυλους παραγωγικής ενσωμάτωσης .

Τον κόσμο που βασανίζεται από την καθημερινότητα που βιώνουμε στο Ηράκλειο σήμερα.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ, που η ενασχόλησή μας με τα κοινά έχει προσωπικό και ιδιοτελή περιεχόμενο και στόχο. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΟΡΕΞΗ, ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ σε ένα όραμα για μία καλή ζωή στο Ηράκλειο.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ!

Θέλουμε να μπολιάσουμε ανθρώπους, ιδέες, αξίες και γενιές και μέσα από αυτό το μπόλιασμα να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη καινοτόμα και αποτελεσματική πρόταση για το Ηράκλειο

Είμαστε άνθρωποι με γνώση, επιστημονική κατάρτιση, αλλά και άνθρωποι της εργασίας που δεν διστάζουν να καταπιαστούν με κρίσιμα προβλήματα. Δεν μας πτοούν τα οποιαδήποτε εμπόδια γιατί είμαστε πεπεισμένοι από το όραμα μας για το Ηράκλειο.

Προερχόμαστε από την κοινωνία και απευθυνόμαστε σε αυτή. ΕΜΑΣ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΛΛΟΤΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΤΕ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΝ.

Εκφράζουμε την ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΗΛΙΚΙΑΚΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ. Αγωνιζόμαστε για να μπει μία νέα πνοή στις ζωές μας. Να δημιουργήσουμε ΕΝΑ ΕΥΡΥ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΙΘΥΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ.

Πιστεύουμε βαθιά στη ΣΥΝΘΕΣΗ ΘΕΣΕΩΝ, στη σύγκλιση απόψεων σε ευρύτερες συναινέσεις. Εξάλλου ο νέος νόμος αλλά και η νέα πραγματικότητα τις επιβάλει και όποιος δε πιστεύει σ αυτές δύσκολα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο νέο περιβάλλον.

Ο συνδυασμός μας έχει ως κέντρο ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ανάγκες του. Δημιουργηθήκαμε και λειτουργούμε ως ένα ενεργό κύτταρο δημοκρατικής διαβούλευσης και διαλόγου. Είμαστε πρώτα από όλα ενεργοί πολίτες, που πιστεύουμε ότι μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες, το Ηράκλειο ΜΠΟΡΕΙ να γίνει ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ κατά το πρότυπο πολλών ευρωπαϊκών πόλεων.

Φίλες και φίλοι.

Σήμερα θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας το όραμα της «καλής ζωής» για το Ηράκλειο.

Είμαι σίγουρος ότι το όραμα των αρχαίων μας προγόνων για «ευ ζην», για καλή, ποιοτική ζωή για την πόλη μας, ίσως να φαντάζει σε κάποιους ειρωνικό και σε άλλους ανεδαφικό στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε

Ωστόσο πρωτοποριακές πόλεις στην Ευρώπη όπως το Αμστερνταμ , η Κοπενχάγη , η Στουτγάρδη, το Εσσεν, η Βιέννη, η Βασιλεία και η Ζυρίχη έχουν σχεδιάσει το μέλλον τους με βάσει αυτή την αρχή της καλής ζωής, του ευ ζην. Οι πόλεις αυτές συνδυάζουν την εύρωστη οικονομία , την χαμηλή ανεργία , την ύπαρξη ενός ισχυρού δικτύου κοινωνικής προστασίας και συνοχή, τις ευρείες πολιτιστικές δραστηριότητες και την πράσινη κουλτούρα προσφέροντας ένα υψηλό επίπεδο ευημερίας στους πολίτες τους.

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΠΑΝΤΑ ΠΙΣΩ;

Γιατί πρέπει να μιμούμαστε τα κακά πρότυπα και όχι τα καλά;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΜΕ Η ΠΟΛΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ; Η πόλη των έξυπνων πρακτικών και λύσεων που συνεισφέρουν στην ευημερία του κάθε πολίτη, στην ανάπτυξη του τόπου μέσα από την ευημερεία

των ανθρώπων του;

H οικονομική κρίση έφερε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, ανέδειξε όμως παράλληλα την ανάγκη ανασχεδιασμού τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής πολιτικής, ώστε ο άνθρωπος να είναι ο στόχος της ανάπτυξης.

Αναδείχτηκε η ανάγκη ολικής στροφής από τις ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΝΕΥΘΥΝΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, που στοχεύουν σε πελατειακές πολιτικές, ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ και στρατηγικά υπολογισμένες δαπάνες, που θα στοχεύουν στην ποιοτική και μακροχρόνια αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, των δήμων αυτό μεταφράζεται στην προώθηση πολιτικών που συγκροτούν την «καλή ζωή» δηλαδή σε πόλεις με ευημερία και ευμάρεια.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ βασίζεται σε καλά υπολογισμένες ΔΑΠΑΝΕΣ και ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ, στην αγορά εργασίας, στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην κοινωνική συμμετοχή, στον πολιτισμό, στις πολιτικές αποφάσεις των δήμων. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΟΠΝΕΟΥΝ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ!!!

Πόλεις που θα εμπνέουν τους πολίτες να αναδείξουν το πλήρες δυναμικό τους και τα μοναδικά τους χαρίσματα.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΟΥ ΕΥ ΖΗΝ!!!!

Ένα Ηράκλειο που θα αποπνέει τον ανθρωπισμό με την έννοια της απελευθέρωσης των μέχρι σήμερα εγκλωβισμένων ανθρώπινων δυνατοτήτων, ικανοτήτων και δυνάμεων .

Ένα Ηράκλειο που θα εγγυάται στους πολίτες του την αληθινή και ανεμπόδιστη ανάπτυξη της φύσης τους και την δυνατότητα να ζήσουν μία γεμάτη ζωή.

Θέλουμε όλοι να έχουν την ευκαιρία για ευ ζην στο Ηράκλειο.

Πρόκλησή μας είναι η αντιμετώπιση της ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ.

Δεν θέλουμε ένα Ηράκλειο πολλών ταχυτήτων. Όλοι οι Ηρακλειώτες αξίζουν μια καλή ζωή, είτε ζουν στον αστικό ιστό σε κάποια γειτονιά ή σε κάποιο χωριό.

Λέμε ΝΑΙ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.

ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΙΘΕΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ και την εγκατάλειψη.

Δήμος δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης, δήμος είναι και η Αλικαρνασσός, και η Παλλιανή και το Τέμενος και το Γοργολαινι και ο περιαστικός ιστός της πόλης, περιοχές που μοιάζουν εγκαταλειμμένες.

Την ίδια στιγμή, μεριμνούμε για τους ανθρώπους της πόλης που αγωνίζονται για επιβίωση, εκτεθειμένοι πολλές φορές στην ανεργία, στο συνεχώς αυξανόμενο κυκλοφοριακό φορτίο και την κυκλοφοριακή συμφόρηση, το πολλές φορές άθλιο οδικό δίκτυο με τις άπειρες λακκούβες και, τους σκουπιδότοπους μπροστά στο σπίτι τους .

Για τους ανθρώπους των αγροτικών περιοχών στις παρυφές του Ηρακλείου η υγεία, η φροντίδα, η εκπαίδευση και η ο πολιτισμός αποτελούν δημόσια αγαθά που θα πρέπει να είναι συστηματικά διαθέσιμα και προσβάσιμα και μάλιστα αντίστοιχα με τις ανάγκες.

Τα βασικά δημόσια αγαθά δεν πρέπει να γίνονται θύμα της λιτότητας, πολύ περισσότερο της απόστασης.

Μαζί με τους δημοτικούς δρώντες και φορείς , θα αγωνιστούμε για τη διατήρηση βασικών δημόσιων δομών και υπηρεσιών στην υπηρεσία του πολίτη. Ακόμη και αν δεν επιτευχθούν οι απαιτούμενοι αριθμοί χρηστών. Γιατί για εμάς οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί!

Για να υπάρξουν προϋποθέσεις καλής ζωής στο Ηράκλειο χρειάζονται θέσεις εργασίας και για αυτόν τον λόγο θα επιδιώξουμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες και το επενδυτικό περιβάλλον στο μέτρο που μας αναλογεί, ώστε να έρθουν όσο γίνεται περισσότερες επιχειρήσεις στο Ηράκλειο μέσα από κίνητρα που θα δώσουμε :

– εκσυγχρονίζοντας το δημοτικό οδικό δίκτυο και τις υποδομές της υπαίθρου

– επεκτείνοντας το ευρυζωνικό δίκτυο και ραδιοδόκτυο

-αναπτύσσοντας ζώνες καινοτομίας

– παρέχοντας αντισταθμιστικά οφέλη και κίνητρα μέσω των δημοτικών τελών.

Θα ένα επενδυτικό σύμφωνο με επιχειρήσεις το οποίο θα αφορά την εκπαίδευση , κατάρτιση και πρόσληψη νέων ανέργων ,εντός και εκτός του αστικού ιστού.

Θα οργανώσουμε ένα γραφείο στο δήμο για να απευθύνονται οι άνεργοι συμπολίτες

μας , ένα μικρό ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΟΑΕΔ που θα αναλαμβάνει τη σύζευξη των ανέργων και των επιχειρήσεων ώστε να διευκολύνουμε την πρόσβαση στην αγορά εργασίας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη

ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ξεκινώντας από το ανθρώπινο δυναμικό, από τα μοναδικά εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα τις συλλογικότητες και τους φορείς. Ο τουρισμός, ο πολιτισμός η αγροδιατροφή, η οικονομία της γνώσης και η ενέργεια είναι μόνο κάποιοι από τους πυλώνες για την αστική αναζωογόνηση και την τοπική οικονομική ανάταση συνολικά.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΗΜΕΡΑ.

Απαιτείται να ενισχύσουμε την υποβαθμισμένη δημοτική αστυνομία. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ευταξία και ευνομία στην πόλη.

Θα αποδώσουμε το αίσθημα δικαίου σε όλους τους πολίτες. Κανένας να μην αισθάνεται αδικημένος και ότι τυγχάνει άνισης και διαφορετικής αντιμετώπισης. Ο Δήμος είναι ανοιχτός για όλους τους πολίτες και οφείλει να αντιμετωπίζει τους πάντες με ισότητα και δικαιοσύνη.

Έχουν γίνει ενέργειες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εμείς, εάν χρειαστεί, θα στρατοπεδεύσουμε έξω από το υπουργείο εσωτερικών για να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους. Θα διεκδικήσουμε ακόμη και αλλαγή της νομοθεσίας. ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΟΧΙ Η ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΤΑΓΗ.

Για μας το όραμα της καλής ζωής στο Ηράκλειο αναφέρεται στη δημιουργία μίας κοινωνικής πόλης με υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη.

– Η πρόσβαση σε υπηρεσίες και αγαθά και η αίσθηση ασφάλειας, τόσο στον οικονομικό τομέα όσο και στον προσωπικό, είναι μία μεγάλη πρόκληση για το Ηράκλειο. Ευτυχώς η τεχνολογία είναι με το μέρος μας!

– Να φτιάξουμε το Ηράκλειο “Έξυπνη πόλη” που χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να καλυτερεύσει τη ζωή των ανθρώπων, παρέχοντας όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα

ζωής για τους κατοίκους της και μειώνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ενεργειακή ζήτηση. Το Ηράκλειο είναι πολυβραβευμενη ως έξυπνη πόλη όμως αυτό δεν έχει γίνει ορατό στους πολίτες.

Η τεχνολογία πρέπει να έχει εφαρμογή στην καθημερινότητά μας και να τη βελτιώνει. Να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν όλες τις μορφές τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για και να προσφέρουμε δωρεάν εφαρμογές για τους πολίτες που τους ενημερώνουν για το πού υπάρχει κίνηση, ποια είναι η καλύτερη διαδρομή για συγκεκριμένους προορισμούς, ακόμη και το πρόγραμμα των δρομολογίων. Να δημιουργήσουμε δίκτυα για τους ποδηλάτες, και εφαρμογές θα που ενημερώνουν για ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ στους δρόμους. Διαδρομές περιπάτου στην πόλη ακόμα και για τους συνανθρώπους μας με δυσκολία στη βάδιση ή την όραση, περιηγήσεις στα μνημεία και τα μουσεία.

Να τοποθετήσουμε οθόνες σε κεντρικούς δρόμους που θα ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο όσους κατοίκους δεν έχουν πρόσβαση εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας, κυρίως οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, για την κίνηση, τις καιρικές συνθήκες, ακόμη και τις εκδηλώσεις.

– Να γίνουμε όσο γίνεται πιο οικολογικός δήμος . Να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια και να δώσουμε ερεθίσματα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιήσουν την ηλιακή και αιολική ενέργεια κάνοντας τον ίδιο τον πολίτη συμμέτοχο και όχι απλό παρατηρητή. Συνδημιουργό της νέας εποχής και όχι παθητικό δέκτη. Έναν πολίτη ευαισθητοποιημένο και όχι απαθή ή αδιάφορο.

– Στη στρατηγική της καλής ζωής, που διακηρύσσουμε, ο δήμος ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη φροντίδα και συντήρηση των δημόσιων χώρων, των πάρκων, των κοινόχρηστων χώρων και την καθαριότητα των δρόμων, της αποκομιδής των σκουπιδιών και των ρύπων. Εφαρμόζουμε, λοιπόν, πολιτικές για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, την ενεργειακή απόδοση, την καλή διαχείριση των αποβλήτων, την κυκλοφορία όπως

-Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη σε όσες επιχειρήσεις γίνονται “green” και σε όσα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις βάζουν πράσινες στέγες, τα οικολογικά κτήρια

– Μία κοινωνική πόλη με υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη Θα χρειαστεί ένα μακρόπνοο μάστερπλαν για τη συντήρηση και αναβάθμιση του υφιστάμενου οδικού

δικτύου και των δημοτικών υποδομών. Θα χρειαστεί επικαιροποίηση του κυκλοφοριακού σχεδιασμού για να γίνει ο τόπος μας ανθρώπινος.

-Να θεσπίσουμε καινοτόμες αθλητικές εκδηλώσεις με επίκεντρο τον μαζικό αθλητισμό οι οποίες θα βοηθήσουν την υγεία των Ηρακλειωτών και την τουριστική κίνηση του Ηρακλείου

– Να δρομολογήσουμε επιτέλους τη Μαρίνα στο Ηράκλειο (Παγκρήτιο) αλλάζοντας συνολικά το τουριστικό προϊόν της πόλης και αναβαθμίζοντας παράλληλα το δυτικό τμήμα του Ηρακλείου

– να σχεδιάσουμε την αξιοποίηση του αεροδρομίου άμεσα να μην επιτρέψουμε να γίνει ενα νέο ελληνικό

– Να κάνουμε την πόλη προσβάσιμη και φιλική σε όλους τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες

******

Στη δημοτική μας παράταξη υπάρχει ικανότατο ανθρώπινο, επιστημονικό, πολιτικό δυναμικό αλλά και η απαιτούμενη τεχνογνωσία, ώστε, από τη θέση της Δημοτικής Αρχής, να υλοποιήσουμε τους στόχους που έχουμε θέσει.

ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ ΡΙΖΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και η επιδίωξη ενεργού συμμετοχής του πολίτη του Ηρακλείου στις διαδικασίες και τις αποφάσεις που τον αφορούν.

ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ!

ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥ ΖΗΝ ΟΛΩΝ!

Αφήνουμε τις φθαρμένες αναξιόπιστες λύσεις που απορρέουν από τη λογική των «αυτόκλητων σωτήρων» και των έργων μαμούθ που διαρκούν το πολύ μία δεκαετία.

Αφήνουμε πίσω την συντηρητική λογική που καλύπτει πίσω από νομικά αναχώματα την αδράνεια και την αναποτελεσματικότητα.

Δεν θα συνεχίσουμε τις πολιτικές της αυτοδιοικητικής παράδοσης που προτάσσει μονομερώς τα μπετά και τους κυβόλιθους και ξεχνά την καθημερινότητα, τη μιζέρια και εγκατάλειψη που υπάρχει σε πολλές γειτονιές, την φτώχεια και την εξαθλίωση.

Η ειλικρίνεια, η φρεσκάδα των ιδεών μας, οι καινοτόμες προτάσεις μας, οι συλλογικές μέθοδοι διαχείρισης που ακολουθούμε, αποτελούν την ποιοτική μας διαφορά.

Η δημοκρατική μας αναφορά , η κοινωνική μας ευαισθησία και το προοδευτικό μας

όραμα δεν έχει καμία σχέση με το παρωχημένο αυτοδιοικητικό σύστημα των πελατειακών δικτύων.

Ο κόσμος του Ηρακλείου στις εκλογές του Μαΐου, θα πάρει στα χέρια του την υπόθεση του μέλλοντός του και θα ανοίξει τον δρόμο για μια καλή ζωή στο Ηράκλειο.

Για ένα Ηράκλειο όπου αξίζει να ζεις!

Το Ηράκλειο θα προχωρήσει μπροστά και θα απεγκλωβιστεί από το παρελθόν, τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες παλαιοκομματικές νοοτροπίες, και τα πελατειακά δίκτυα.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Φίλες και φίλοι,

Ηρακλειώτισες και Ηρακλειώτες

Η παράταξη μας διαθέτει πρόγραμμα και θέσεις για όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα που απασχολούν το Ηράκλειο και τους πολίτες του.

Επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας συλλογικά σε διάλογο με την κοινωνία, τους φορείς της και με όσους πολίτες κατέθεσαν την άποψή τους, σε όποιο χώρο κι αν ανήκουν.

Το δικό μας όραμα της καλής ζωής για το Ηράκλειο περιλαμβάνει 7 επιχειρησιακούς άξονες και ένα θεσμικό άξονα, τη δημοκρατία που διατρέχει οριζόντια όλους τους άξονες και αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εφαρμογή τους.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

– έχουμε τη ΘΕΛΗΣΗ, την ικανότητα και τις αντοχές να εμπεδώσουμε την τοπική δημοκρατία.

– να σεβαστούμε τις διαφορετικές απόψεις και τον πλουραλισμό και να συνθέσουμε

– να καθιερώσουμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των θεσμών

– ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων σε όλα τα πεδία μαζί με την προσπελασιμότητα των θεσμών και την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες για όλους .

– ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να προωθήσουμε και να ενδυναμώσουμε το θεσμό των λαϊκών συνελεύσεων, της συνεχούς ζωντανής και ηλεκτρονικής διαβούλευσης με τον κόσμο και της συμμετοχής του. Θα δώσουμε καθημερινό λόγο στους πολίτες με τακτικές συνελεύσεις στα χωριά, στις συνοικίες και στο κέντρο της πόλης, όπου τα ζητήματα της διαφάνειας, της πορείας των έργων αλλά και των όποιων αποφάσεών μας θα τίθενται υπό ουσιαστική λογοδοσία αλλά και

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Συμμετοχικά θα συγκροτούμε τον προϋπολογισμό και συμμετοχικά θα ελέγχουμε τον απολογισμό.

– Δεσμευόμαστε για Συμμετοχικούς Προϋπολογισμούς και θα ζητήσουμε από τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν τα έργα αλλά και τις κοινωνικές πολιτικές που εκείνες θεωρούν ότι έχουν ανάγκη στην σημερινή περίοδο της κρίσης.

– Δεσμευόμαστε για διαβούλευση των κρίσιμων ζητημάτων – την αξιοποίηση των τοπικών δημοψηφισμάτων

– Δεσμευόμαστε για κοινές συνεδριάσεις Δημοτικού Συμβουλίου-Τοπικών Συμβουλίων σε τακτά χρονικά διαστήματα

Εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΟ ΚΑΙ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟ των πολιτικών και των πεπραγμένων του δήμου.

 1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ

Πώς να μιλάμε στη νεολαία και για τη νεολαία αν δεν σχεδιάσουμε μαζί της το μέλλον;

Συγκροτούμε, αναβαθμίζουμε και εμπλουτίζουμε όλους τους συμμετοχικούς θεσμούς

 • Δημοτικό Συμβούλιο Νέων, Δημοτικό Συμβούλιο Μαθητών
 • Επιτροπή Νεολαίας
 • Συμμετοχικός προϋπολογισμός για θέματα νέων με την ουσιαστική παρέμβασή τους

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΜΠΑΡΣΟΥ.

ΕΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ. ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ

– ΣΥΝΕΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΟΜΑΔΩΝ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

– ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

-ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΝΕΩΝ

ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

 1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Όμως Δημοκρατία για εμάς δεν είναι μόνο αυτό είναι και κάτι παραπάνω. Είναι όλα αυτά που συνδέονται με τηνβάρβαρη πολλές φορές καθημερινότητα μας εντός εκτός τειχών.

Έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση για το τι πρέπει να ονομάζουμε στις σύγχρονες πόλεις, Δημοκρατία. Και για εμάς το πιο σημαντικό είναι να μπορεί το Ηράκλειο να χαρακτηρίζεται δικαίως μια δημοκρατική πόλη.

Σήμερα δεν συμβαίνει αυτό.. Και εξηγούμαι.… Δεν μιλάμε για Δημοκρατία θεωρητικά και αφηρημένα, δεν έχει κανένα νόημα αυτό. Γιατί η δημοκρατία μας κρίνεται στην πράξη.

Μία δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη όπου δεν βασιλεύει το σκοτάδι. Είναι μία πόλη φωτεινή.

Μία δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη που δεν φοβάστε εσείς και εγώ για τα παιδιά μας, αλλά μπορούμε να κυκλοφορήσουμε ελεύθερα στο δρόμο.

Δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη όπου υπάρχει προσβασιμότητα, όπου μπορεί ο ηλικιωμένος να περπατήσει σε ένα πεζοδρόμιο, όπου δεν χρειάζεται ένας ανάπηρος να δώσει πραγματικά μάχη για να μπορέσει να πάει από το σπίτι στη δουλειά του.

Δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη με ένα δημόσιο χώρο που θέλεις να τον ζεις, που είναι ευχάριστος.

Δημοκρατική πόλη είναι μία πόλη φιλόξενη για επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους.

Δημοκρατικός είναι ο τόπος που δεν έχει ανισότητες από τη μια άκρη στην άλλη.

Υπάρχει μια εγκατάλειψη περιαστικά… Θα τολμήσω να πω, μία παραίτηση. Δεν μπορούμε, όμως, να συμφιλιωθούμε με αυτήν. Θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία και να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πόλη με τον τουρισμό. Αλλά αυτό να γίνει ισόρροπα σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και σε όλες τις γειτονιές. Δεν έχει κανένα νόημα να αναβαθμίζεται το κέντρο του Ηρακλείου και να βυθίζονται στο τέλμα οι συνοικίες.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αυτός ο ΤΟΙΧΟΣ, αν θέλετε, Ο ΝΟΗΤΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΕΝΑΣ ΝΟΗΤΟΣ ΤΟΙΧΟΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Έχουμε ένα ενιαίο πολεοδομικό συγκρότημα κι αυτό το πολεοδομικό συγκρότημα θα πρέπει να το δούμε ολοκληρωμένα με ευκαιρίες για όλους.

Όταν μιλάμε για δημοκρατία στην καθημερινότητά μας, μιλάμε για βελτίωση της καθημερινότητας για όλους.

Τα βασικά μέτρα του άξονα είναι

– Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ

– Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ. Δεν αρκεί να κατασκευάζεις τα μεγάλα έργα. Πρέπει αυτά να υπηρετούν τον πολίτη. Πρέπει και να τα συντηρείς, γιατί αλλιώς καταρρέουν και γίνονται ο

καθημερινός εφιάλτης των πολιτών.

– Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ – ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ

Με βασικά εργαλεία τη δημοτική αστυνομία, την υπηρεσία καθαριότητας, το αμαξοστάσιο και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα δώσουμε τη μάχη της καθημερινότητας

 1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΡΑΣΙΝΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΣΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΗΜΟ. ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΠΟΥ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. ΕΧΟΝΤΑΣ ΒΑΘΕΙΑ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΤΙ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΑΝ ΟΧΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ

ΕΤΣΙ ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΕΧΟΥΜΕ

– ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

– ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΤΙΚΟΥ & ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

– ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

– ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 1. ΠΑΙΔΕΙΑ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ

– Προώθηση της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων με στόχο τη διάδοση της γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων

– Υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης μέσω Εθνικών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων

– Βελτίωση των βασικών δεξιοτήτων (γραμματισμού, αριθμητισμού, ψηφιακών ικανοτήτων)

– Δημιουργία δικτύου «Ανοιχτών Σχολείων» για υλοποίηση δράσεων κοινής ωφελείας για το σύνολο των δημοτών

– Προγράμματα και δράσεις για την υποστήριξη των μαθητών της πρωτοβάθμιας και

της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

– προγράμματα εκπαίδευσης εκπαιδευτικών

 1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝΑ ΚΟΜΒΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ. Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ.

Στήριξη επιχειρηματικότητας ΜΕ

 • Δημιουργία δικτύου συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, εμπορικών ενώσεων, επιμελητηρίων, τοπικών αρχών και του ΟΑΕΔ
 • Περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου του Δημοσκοπίου ως κέντρο πληροφόρησης επιχειρήσεων, ατόμων που επιθυμούν να εμπλακούν στην επιχειρηματικότητα, στήριξη νεοϊδρυθέντων επιχειρήσεων κ.α.
 • Μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα δημοτικών τελών

Πιλοτική Δημιουργία ενός τοπικού ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ «ΟΑΕΔ»

 • συγκρότησης ενός δικτύου συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε συνεργασία με φορείς (ΙΝΕ ΓΣΕΕ, ΙΜΕ ΓΣΕΕΒΕ, ΕΑΠ, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κτλ)
 • Δημιουργία μητρώου ανέργων –σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ- και εξατομικευμένες δράσεις για τους άνεργους δημότες του Ηρακλείου
 • Δημιουργία ενός κέντρου συμβουλευτικής υποστήριξης ανέργων και ατόμων γενικά που επιθυμούν την αλλαγή στην επαγγελματική τους κατάσταση
 1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ.

ΒΑΣΙΚΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΤΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΟΥ ΞΕΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ.

Οραματιζόμαστε ανοιχτές κοινωνίες με σκεπτόμενους πολίτες με κύρια

χαρακτηριστικά τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, κόντρα στον ατομικισμό, την απομόνωση και την καταναλωτική αποχαύνωση.

– ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ.

– Σεβόμαστε την προσωπικότητα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνότητας, χρώματος, φυλής, σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού.

ΣΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ

– Βελτίωση και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών

– Βελτίωση κοινωνικών υπηρεσιών φροντίδας παιδιών

– Βελτίωση κοινωνικών Υπηρεσιών τρίτης ηλικίας / οικογένειας

– Ευαισθητοποίηση και δικτύωση τοπικού πληθυσμού και εμπλεκόμενων φορέων

– Παρεμβάσεις υγειονομικού χαρακτήρα/προληπτικής ιατρικής και αγωγής υγείας

– Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Ενίσχυση του Δημοτικού Ιατρείου

– Υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων / Εξασφάλιση συνθηκών ίσων ευκαιριών

– Πολιτικές προώθησης της απασχόλησης & της επιχειρηματικότητας

– Η ανάπτυξη του Αθλητισμού και της ποιότητας ζωής

 1. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΩΣ ΔΗΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ. Η ΣΩΣΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΜΑΣ.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ:

– Αξιοποίηση μουσειακού, αρχαιολογικού & ιστορικού αποθέματος

– Ιστορικό Αρχείο Δήμου Ηρακλείου

– Καταγραφή αναμνήσεων και βιωμάτων ζωής – Προφορική ιστορία

– Δημιουργία Διεθνούς Κέντρο «ΜΙΝΩΪΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

– Επέκταση και εξασφάλιση κοινωνικής προσβασιμότητας

– Βιωματική σύνδεση και γνωριμία των νέων με την ιστορία της πόλης του Ηρακλείου.

– Θερμοκοιτίδα καινοτόμου πολιτιστικής επιχειρηματικότητας

– Διεθνές Forum Καινοτομίας στον Πολιτισμό

– Διεθνές Φεστιβάλ Ηρακλείου παραδοσιακής μουσικής, νέων καλλιτεχνικών δημιουργών (rock, video art κλπ.)

– Δημιουργία Φεστιβάλ πολιτικού ντοκιμαντέρ (προβολές, workshops, διαλέξεις κλπ.)

– Καινοτόμες δράσεις διεθνούς δικτύωσης

– Ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης του αποθέματος βιόσφαιρας

– Περιβαλλοντική διάσταση του πολιτισμού – πολεοδομικές εφαρμογές

*****

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες. Γιατί έχουμε πολλές ιδέες. Μεγάλο όραμα και ακόμα μεγαλύτερο ΠΑΘΟΣ!

Όμως αν μας ρωτάτε «τελικά ποια είναι για εσάς ως παράταξη η πρώτη προτεραιότητα σας, ποιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος θα σας απασχολήσει την επόμενη ημέρα;»

Απαντάμε ευθέως και χωρίς δεύτερη σκέψη : Η καθημερινότητα, η καθημερινότητα, η καθημερινότητα.

Ο Δήμος πρέπει να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω κι ο Δήμαρχος πρέπει να κάνει την λάντζα. Αυτό πρακτικά, τι σημαίνει; Σημαίνει φωτισμός, σημαίνει καθαριότητα, σημαίνει δημόσιος χώρος. Είναι όλα αυτά τα μικρά, τα οποία κάνουν τα μεγάλα. Είναι όλα μαζί. Είναι ο πολιτισμός της καθημερινότητάς μας και αυτό τον πολιτισμό και τον θέλουμε και θα τον δημιουργήσουμε!

Φίλες και Φίλοι,

Ειδικά στις σημερινές συνθήκες που πιέζουν τους οικονομικά ασθενέστερους αλλά και τις μεσαίες τάξεις εμείς θα δώσουμε ειδικό βάρος στη τοπική οικονομική ανάπτυξη.

Πρόταγμα μας είναι η ανάπτυξη του Δήμου μας με προτεραιότητα πάντα τον άνθρωπο. Δεν θα θυσιάσουμε τον άνθρωπο στους αριθμούς.

Φίλες και Φίλοι,

Είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε το όραμα της καλής ζωής για το Ηράκλειο μέσα από την προώθηση της επιχειρηματικότητας, την σύζευξη Τουρισμού, πολιτισμού και αγροτικής παραγωγής, την προώθηση της καινοτομίας, , τη προώθησης της κοινωνικής συνοχής μέσα από την καταπολέμηση της ανεργίας ειδικά των νέων και της κοινωνικής ανισότητας.

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ στον τόπο μας. Να τον κάνουμε σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα

Φίλες και φίλοι,

Στο ψηφοδέλτιο μας, συμμετέχουν πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους,

από διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς, συμπολίτες μας που έχουν μια διακριτή κοινωνική και επαγγελματική διαδρομή. Με ήθος και αξιοπρέπεια, δίνουμε το μήνυμα της ενότητας όλων των δυνάμεων που θέλουν να φέρουν την πραγματική αλλαγή στο Ηράκλειο… ένα Ηράκλειο για όλους… γι αυτό σε αυτό το σημείο θα ήθελα πριν ολοκληρώσω να σας παρουσιάσουμε και το πρώτο τηλεοπτικό μας πολιτικό μήνυμα… το πρώτο τηλεοπτικό πολιτικό μήνυμα του συνδυασμού μας….. στο οποίο πιστεύουμε ότι μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αποτυπώνεται στο πώς εμείς βλέπουμε το Ηράκλειο και τους ανθρώπους του μέσα σε αυτό! (Bίντεο)

Το Ηράκλειο παίρνει το μέλλον στα χέρια του. Έφτασε η ώρα επιτέλους το Ηράκλειο να τολμήσει και να εμπιστευθεί τη νέα γενιά.

Η ευκαιρία να γράψουμε μαζί τη νέα σελίδα, είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποδειχθεί και ευκαιρία για την ίδια την πόλη. Σεβόμαστε το παρελθόν, τιμάμε το παρόν.

Κανείς όμως δεν μπορεί να μας αποτρέψει από το να διεκδικήσουμε το μέλλον.

Το μέλλον που αξίζει σε όλους μας!

Χτίζουμε μαζί το Ηράκλειο του μέλλοντος. Το Ηράκλειο που αξίζει να ζεις!

Το Ηράκλειο της ευημερίας, της καλής ζωής.

Αυτής της ζωής που διεκδικούμε όλοι ως πολίτες για εμάς και τα παιδιά μας!

Ελάτε να μοιραστούμε το πάθος μας!

Σας ευχαριστώ !